Bivirkninger – hvad kan man forvente?schizofrenia_a

Med det store udbud af antipsykotiske lægemidler på markedet i dag er det ikke rimeligt, at personer med skizofreni skal leve med meget ubehagelige bivirkninger.

Hvis du synes, at du får uacceptable bivirkninger, skal du hurtigst muligt fortælle din læge eller psykiatrisygeplejerske om det. Mange bivirkninger kan lindres eller af og til helt fjernes ved, at dosen reduceres eller ved at skifte lægemiddel. Andre kan behandles med yderligere lægemidler, eller ved at du ændrer kost eller livsstil. Du bør også informere lægen om eventuelle lægemidler, som har givet dig bivirkninger tidligere. Det kan have betydning for, hvilken type antipsykotika han/hun skriver ud til dig.

Tage medicinen

Antipsykotiske lægemidler er ikke kun beregnet til at behandle sygdommen, så du får det bedre. Du skal også blive ved med at have det godt. Det betyder, at du skal fortsætte med at tage medicinen, også når du begynder at få det bedre. En af de mest almindelige grunde til, at man får tilbagefald efter en vellykket behandling, er, at man holder op med at tage medicinen på den rigtige måde.

Nogle almindelige grunde til at man ikke tager medicinen, som man bør:

  • Personen vil ikke indse eller acceptere, at han/hun er syg – her kan opmuntrende venner og pårørende spille en vigtig rolle ved at sørge for, at medicinen tages efter lægens anvisninger.
  • Bivirkningerne er for svære – i så fald skal du tale med din psykiatrisygeplejerske eller psykiater. Måske skal dosis ændres, eller du skal måske have et andet lægemiddel.
  • Medicineringsplanen er for kompliceret – det skal du også tale med en behandlingsansvarlig om. De kan måske forenkle planen eller foreslå et lægemiddel, som er lettere at tage. I nogle tilfælde kan lægen anbefale en depotinjektion. De gives hver anden eller tredie uge og betyder, at du slipper for at huske at tage din medicin hver dag.

Spørgsmål til medicineringen

Du har måske nogle spørgsmål til lægen eller sygeplejersken om medicinen.

Her er nogle forslag:

  • Hvordan hjælper lægemidlet mig?
  • Hvilke af mine symptomer kan det lindre?
  • Hvilke risici er der ved lægemidlet?
  • Hvem skal jeg tale med, hvis jeg tror, jeg har bivirkninger?
  • Hvor længe varer det, før det virker?
  • Kan jeg blive afhængig af medicinen?

Bivirkninger af antipsykotiske lægemidler*

bivirkninger_
* Forekomsten af bivirkninger varierer mellem de forskellige lægemidler