Myter og virkelighed

De fleste har hørt om skizofreni, ofte i opsigtsvækkende forbindelser i forskellige medier, men der er ikke mange, der ved, hvad ordet egentlig står for.

Det er ikke så sært. Selvom skizofreni er almindeligt, beskrives sygdommen ofte forkert i medierne. Det kan gøre skizofreni mere skræmmende, end det egentlig er. Sandheden er, at skizofreni er en sygdom, der kan behandles, og som kun i sjældne tilfælde gør personer aggressive eller farlige.

Ti ting, du bør vide om skizofreni

  1. Skizofreni kan behandles. En ud af fire, der lider af skizofreni, bliver helt rask inden for fem år. For de fleste andre kan symptomerne mindskes og velbefindendet øges i forskellig grad.
  2. Personer med skizofreni kan udrette store ting. Se på økonomen og Nobelpristageren John Nash, jazztrompetisten Tom Harrell eller Fleetwood Mac-guitaristen Peter Green.
  3. Personer med skizofreni lider IKKE  af ”personlighedsspaltning”. Selvom de af og til kan opføre sig ejendommeligt, forvandles de ikke pludselig til en anden person.
  4. Masser af mennesker med forskellige sygdomme glemmer at tage deres medicin. Men konsekvenserne af at glemme at tage sin skizofrenimedicin kan være tilbagefald, at symptomerne vender tilbage.
  5. Det er ekstremt usædvanligt, at personer med skizofreni er voldelige eller farlige. Kognitiv adfærdsterapi kan hjælpe i disse tilfælde.
  6. Skizofreni skyldes IKKE dårlige forældre. Personer med skizofreni har gode forældre, dårlige forældre eller uinteresserede forældre. Ligesom alle andre.
  7. Personer med skizofreni er IKKE dovne. Manglende energi er et symptom på sygdommen. Den skizofrene kan behandles som dagpatient, ambulant eller ved at begynde at arbejde igen.
  8. Det kan være lærerigt at leve tæt på én med skizofreni. Svært, absolut. Af og til udmattende. Næsten altid frustrerende. Men at hjælpe en person med at skabe sig et nyt liv kan give en stor, personlig tilfredsstillelse, hvad enten man er pårørende, ven eller arbejder i sundhedssektoren.
  9. Det, som personer med skizofreni ser eller hører, er fuldstændig virkeligt for dem – uanset hvor utroligt eller urealistisk andre synes, det er.
  10. Efter et tilbagefald kan personer med skizofreni have svært ved at nå tilbage til deres tidligere velbefindende. Derfor er det MEGET VIGTIGT at fortsætte med at tage sin medicin og gå til terapi, selv når symptomerne ser ud til at være under kontrol.