Hvorfor lige mig?

Det er et spørgsmål, som de fleste med skizofreni har stillet sig selv. ”Hvad har jeg gjort for at fortjene det?” Svaret er ”Ikke noget som helst”. Skizofreni er ikke nogens skyld. Hverken din eller nogen andens.

Skizofreni er en sygdom i kroppens mest komplicerede organ – hjernen. Selvom vi ikke fuldstændigt forstår, hvorfor denne funktionsforstyrrelse opstår i hjernen, ved vi, at der i visse dele af hjernen hos personer med skizofreni produceres et overskud af signalstoffet dopamin, mens der i andre dele kan findes for lidt dopamin. Dopamin spiller en vigtig rolle for, hvordan vi oplever nydelse og forskellige sindsstemninger. For meget dopamin kan ødelægge balancen mellem disse følelser. Det kan få mennesker til at føle sig forfulgt, have vrangforestillinger eller høre stemmer. Dette kaldes positive symptomer. For lidt dopamin kan få mennesker til at føle sig forvirrede, apatiske, ensomme og energiforladte – såkaldt negative symptomer. Der er endnu ikke fundet nogen fuldt dækkende forklaring på, hvorfor denne ubalance i dopaminniveauerne opstår. Skizofreni skyldes sandsynligvis en kombination af faktorer.

Disse faktorer er:hovedmistænkt

  • Familiehistorie – risikoen for at udvikle skizofreni er noget højere end gennemsnittet, hvis en nær slægtning har sygdommen. Men selvom begge forældre har skizofreni, er der alligevel 60 % chance for, at deres barn ikke får det.
  • Opvokset i et storbymiljø.
  • Misbrug af stoffer som cannabis og amfetamin.
  • Psykisk stressende oplevelser.
  • Visse infektionssygdomme.