Rasmus ved godt, at han ikke er den eneste 15-årige i København, der lever alene med kun én forælder. Der er bare det, at i hans familie er det af og til svært at vide, hvem der er den voksne: ham eller hans far.

Rasmus’ far Jan har skizofreni. Det har tidligere gjort livet meget svært for Rasmus. Han har ofte været nødt til at klare tingene selv, købe ind og lave sin egen mad. Af og til har han overværet sin fars psykotiske episoder, og det har været rystende og skræmmende. Ofte har han brugt timer på at prøve at overtale sin far til at stå op.

Det er et svært liv. For svært for Rasmus’ mor og søster, som forlod hjemmet for et års tid siden, da de ikke kunne klare det længere. Siden da har Rasmus måttet klare sig selv.

I den seneste tid har han dog fået betydelig mere hjælp. Hans far er begyndt at komme på et lokalt dagcenter, hvor han får støtte fra en gruppe læger, psykiatriske sygeplejersker, socialarbejdere og ergoterapeuter. Det betyder, at Rasmus kan gå i skole uden at skulle bekymre sig for, hvad hans far foretager sig derhjemme.

Det betyder også, at hans far er begyndt at tage sin medicin regelmæssigt. Han har det allerede meget bedre og kan hjælpe lidt mere i dagligdagen.

Hver anden uge besøger en psykiatrisygeplejerske Jan i deres hjem for at se, hvordan han har det, og for at se, om Rasmus har brug for mere støtte. De får også med jævne mellemrum besøg af en socialarbejder.

Af og til tager Rasmus med sin far hen i dagcentret. Sidst han var der, spillede de et rollespil, hvor Rasmus var patient og Jan læge. Bagefter diskuterede de, hvordan patienter kan tale med deres familie og venner om deres sygdom. Det var sjovt at lege med faderen igen, men det gav også Rasmus noget at tænke over. Han havde aldrig før rigtig forstået, hvor svært det hele måtte være for hans far.

Jan har også tilmeldt sig et program til udvikling af sociale og personlige kompetencer under ledelse af centrets psykiater. Med tiden skal det hjælpe Jan med at genvinde en del af de sociale færdigheder, som sygdommen har berøvet ham. Rasmus håber, at det giver hans far mod på at komme lidt mere ud blandt andre. Før i tiden gik de til fodboldkampe sammen. Det kunne være fedt at se en kamp igen.